+36 70 123 4567 / kapcsolat@webaruhazcime.hu

Tippek kezdő testépítők számára 2. rész

2020-09-23 9:49
Tippek kezdő testépítők számára 2. rész
Egy korábbi bejegyzésünkben már 6 tippet szedtünk össze a kezdő body builderek számára, melyekkel főleg az edzésekre koncentráltunk. Most az étkezéssel folytatjuk.

Fogyasszunk elég fehérjét

A fehérje elengedhetetlen az izomszövetek fejlődéséhez, ezért mindig megfelelő mennyiséget kell bevinnünk belőle. Ez a tápanyag van a csirkehúsban, halban, tojásban, tejben, tejtermékekben, illetve néhány növényfélében is.

Hogy mennyi fehérjét kell fogyasztanunk, az az edzettségünktől függően is változik, erősportoknál 1,2-2 gramm/testsúly kilogramm értékkel érdemes számolni. Ha ez a mennyiség étkezéssel már nem oldható meg, akkor jönnek a képbe a különféle shake-k és fehérjeturmixok. Azt fontos tudni, hogy az ajánlottnál több fehérje bevitele nem jár gyorsabb izomnövekedéssel, sőt, huzamosabb ideig tartó túlzott fehérjefogyasztás súlyos betegségek, vesekárosodás kialakulásával járhatnak.

A megfelelő fehérjefogyasztás kiszámolásában segítenek a táplálkozási szakemberek, sportorvosok vagy profi edzők is.

Együnk gyakrabban

Sportolóként többször kell ennünk, mint azt sokan teszik napjaink rohanó életmódjában. 3 étkezés biztos nem lesz elég, inkább törekednünk kell a 3-4 óránkénti tápanyag bevitelre. El kell kerülnünk, hogy éhesek legyünk, mert ilyenkor már a testünk az izmokból elégíti ki a hirtelen jelentkező tápanyag szükségletét. A tévhitekkel szemben ezért nem fogyunk a koplaláskor sem, hanem ehelyett az izmainkat fogyasztjuk el.

Ebben a blogban számos profi body builder étrendje is megtalálható, ezek a bejegyzések szintén mintául szolgálhatnak a helyes táplálkozáshoz.

Kerüljük el a gyorséttermek kínálatát


Bár többet kell ennünk a megfelelő erőnléthez, az is nagyon fontos, hogy az élelmiszer a megfelelő forrásból származzon. Ez némi főzőcskézéssel is együtt jár, mivel az átlagemberek hajlamosak egészségtelenebb ételeket fogyasztani.

El kell kerülnünk azonban a gyorséttermek kínálatát, ahol sokféle, a body building szempontjából nem megfelelő élelemmel találkozhatunk. A transzsírok, sok só, cukor túlzott használata, a burgonya alapú ételek mind az elhízást támogatják, az izmok felépülését viszont nem.

Fogyasszunk sok gyümölcsöt és zöldséget

A fehérje, zsír és szénhidrát megfelelő mennyiségű bevitele mellett elengedhetetlen, hogy sokféle gyümölcsöt és zöldséget is fogyasszunk. Az ezekben lévő vitaminok és ásványi anyagok nélkülözhetetlenek a testépítés során erősen igénybe vett szervezet támogatására, ráadásul az élelmi rost a megfelelő emésztés alapját is jelenti.

A fentiek nélkül az alapvető tápanyagok sem hasznosulnak megfelelő hatásfokkal, így a bevitt élelmiszer egy része kárba vész. A gyümölcsökbe és zöldségekbe zárt víz pedig a természet legtisztább vízforrása, mely szakértők szerint nagyban lekörözi még az ásványvizeket is.

Az egyik legkönnyebben hozzáférhető szupergyümölcs az alma, mely Magyarországon bármilyen településen kapható, és egész évben kiváló minőségben érhető el. Fogyasztása nem csak vitaminokkal és tápanyagokkal tölt fel, de a koleszterinszint szabályozásával egészségesen tartja a testépítés során megterhelt szívet és érrendszert is.


2020-09-23 9:49