+36 70 123 4567 / kapcsolat@webaruhazcime.hu

Tippek kezdő testépítők számára

2020-09-22 11:41
Tippek kezdő testépítők számára
A testépítés szinte bármilyen életkorban elkezdhető és az elején főleg kitartás és akaraterő szükséges hozzá. Mivel az internet telis-tele van fals információkkal, ezért érdemes összefoglalni, hogyan kezdjünk neki a body buildingnek teljesen kezdőként.

Ebben a cikkben 6 tippet szedtünk össze azoknak, akik most vágnak bele a munkába.

Kezdjük a súlyokkal

Bár a legtöbb edzőterem tele van modern és jól kinéző eszközökkel, ezeket a legritkább esetben ajánlatos rögtön kezdőként használni. Érdemes megismerkedni a súlyzókkal és súlyokkal, kipróbálni az alapokat, és ezekkel gyakorlatozni, míg fel nem építünk egy minimális izomtömeget. Ezután lehet célzottan is edzeni az egyes izomcsoportokra.

Csináljuk végig az alapvető gyakorlatokat

Nagyon sok weboldal és magazin kínál komplett szetteket és edzésprogramokat, kezdőként azonban nem ezekkel kell foglalkozni. Érdemes inkább az alapvető gyakorlatokat végezni, ide tartozik például a guggolás, a felhúzás vagy a fekvenyomás is. Amint ezekben már biztosak vagyunk, léphetünk tovább a komplexebb szettekre.

Legyen egy edzéstervünk, és ragaszkodjunk hozzá

Testépítőként nem arról szól az edzés, hogy lemegyünk a terembe, és azt csinálunk, amit akarunk. Tervet kell készítenünk, majd ragaszkodni a pontos betartásához. Ennek megalkotása kezdőként persze nem egyszerű, de szerencsére bármikor felkérhetők a személyi edzők, profi trénerek vagy akár a tapasztaltabb sporttársak, hogy segítsenek eligazodni a teendők között.

Nem lehet mindennap edzeni




Főleg az újoncok esnek abba a hibába, minél többet szeretnének edzeni a gyorsabb haladás érdekében. A testünknek azonban szüksége van pihenőkre, így a testépítésbe fogva elegendő 3-4 alkalmat beiktatni a hetirendünkbe. A többi napon a testünk regenerálódhat, és kisebb eséllyel sérülünk meg.

Fontos azonban az izomcsoportok megfelelő megdolgoztatása. Minden héten át kell mennünk az összes izomcsoporton, így lesz csak teljes az edzéstervünk.

A tökéletes végrehajtás fontosabb az ismétlések számánál

Szintén tipikus kezdők hibája, hogy a terembe érve egy rövid bemelegítés után nagy súlyokkal kezdenek edzeni, míg meg nem sérülnek. Ezzel szemben a profik tudják, hogy a tökéletes végrehajtás mindig fontosabb az ismétlések számánál vagy a felhasznált súly nagyságánál.

Kezdjük a gyakorlatot lassabban, kisebb súlyokkal, míg meg nem tanuljuk a pontos menetét. Ügyeljünk arra, hogy pont a megfelelő helyeken váltsunk, és ne mozgassuk túl a testünket a maximális pontokon. Így elkerülhető a sérülés, és hamar ráérzünk a tökéletes végrehajtásra. Ezután lehet emelni az ismétlések számát és a súlyok nagyságát.

Fokozatosan emeljük a súlyokat

Amint már ismerjük a gyakorlatok tökéletes végrehajtását és elértük az ideális ismétlésszámot, már csak a súlyok növelésével tehetünk a további izomnövekedésért. A terhelés növelése periodikusan kell, hogy történjen, általában 2 hetente nagyobb súlyt választva.

Természetesen mindig figyelnünk kell a testünk visszajelzéseit, így azt is érezzük, ha egy súly túl kevés, vagy esetlegesen túl sok lenne az aktuális állapotunkban.


2020-09-22 11:41