+36 70 123 4567 / kapcsolat@webaruhazcime.hu

Szupergyümölcsök a testedzéshez is

2020-10-28 12:02
Szupergyümölcsök a testedzéshez is
A szupergyümölcsök kifejezésre sokan furcsán néznek, hiszen minden gyümölcs egészséges, mi alapján lehet akkor különbséget tenni közöttük? A válasz egyszerű, a szupergyümölcsök jóval többet adnak nekünk, mint a hétköznapi társaik, legyen szó vitaminokról, tápanyagokról vagy rostokról.

A jó hír ráadásul az, hogy pont ezek azok a termékek a boltok polcain, amelyeket mindenki megvehet, és nem számítanak több ezer kilométerről ideszállított csemegének. A Magyarországon megtermelhető gyümölcsök jó része ebbe a kategóriába tartozik, és elengedhetetlen, hogy rendszeresen fogyasszunk belőlük a kimerítő testedzések között.

Őszibarack

Az őszibarack gazdag A-, C- és E-vitaminban, illetve kálium- és cinktartalma is kimagasló. Csupán 50-60 kalóriát tartalmaz egy darab, és kiváló forrása a víznek. Az őszibarackhoz hasonló gyümölcsökben és növényekben megkötött víz a szakértők szerint még az ásványvizeknél is egészségesebb, ezért bátran fogyasszunk belőle!

A nyári szezont követően őszibarackot lehet fagyasztva is kapni vagy konzervben, utóbbinál azonban vigyázni kell, mert nagyon cukros lé tartósítja. Ezt még lemosva is nagy adag mesterséges cukrot vihetünk be a szervezetünkbe, ezért inkább érdemes a mirelit változatokat előnyben részesíteni.

Eper

Az eper egész évben hozzáférhető bármelyik hipermarketben, ha másképp nem, mirelit változatban. Szinte mindenki szereti, és az elkészítési lehetőségeinek száma végtelen. Hatalmas mennyiségű C-vitamint tartalmaz, többet, mint ugyanannyi tömegű narancs.

Ez a szupergyümölcs sok káliumot is tartalmaz, és rosttartalma is magas. 1 darab közepes méretű eper csupán 4 kalória, így nagyjából korlátlanul lehet vele bűnözni a bevitt energia számítása nélkül is.



Mangó

A mangó is egész évben hozzáférhető, sőt, még könnyebb megvenni, mint a friss epret. Mivel jól tűri a szállítást, ezért a nagyáruházakban soha sincs hiány belőle. C-vitamin tartalma magas, emellett még további 20 nyomelemet és vitamint tartalmaz. Erősíti az immunrendszert, és támogatja a bőr és a haj megújulását.

1 darab közepes mangó kb. 35 dkg, de már ez a mennyiség is több, mint 5 gramm rostot tartalmaz. A boltokba sokszor zölden érkezik még akkor is, ha kívülről a héja narancssárgás és vöröses árnyalatokat tartalmaz. Otthon pár napig szobahőmérsékleten kell tárolni, majd amikor már kissé benyomható a gyümölcs oldala, akkor kell fogyasztani. Ekkor már szuper lédús és istenien édes, a felkockázott mangó pedig akár csirkeételekhez vagy rizs mellé is kiváló.

Cseresznye

Cseresznyét is be lehet mirelitként szerezni, de érdemes kihasználni a nyári bőséget, amikor két kézzel lehet a szájunkba tömni. A cseresznye a színét egy olyan vegyülettől kapja, ami csökkenti a gyulladást és segíti az izmok regenerációját, emiatt különösen hasznos a testépítők számára.

Kiváló káliumforrás és gazdag rostokban, 100 gramm gyümölcsben 2 gramm található, ráadásul mindössze 63 kalóriát jelent a napi energiabevitel során. A húsában megkötött víz nagyban hozzájárulhat a hidratálásunkhoz, és szinte nem találni olyan embert, aki ne szeretné az ízét.

2020-10-28 12:02