Ha valaki fogyni szeretne, általában felteszi magában a kérdést, hogy miből és mennyit szabad ennie a súlyvesztés megindulásához. Ebben a genetikai és testi adottságok egyaránt fontos szerepet játszanak. Alapvetően három testtípust különböztethetünk meg: endomorf, mezomorf és ektomorf típusokat. Ezek határozzák meg azt a szénhidrát mennyiséget, amelyet a diéta során még nyugodtan elfogyaszthatunk. Mindezt figyelembe véve már érthetővé válik, miért nincsen univerzális fogyókúra.

Loading...

Ebben a bejegyzésünkben megmutatjuk, hogy a különféle testalkatú személyeknek milyen mennyiségű szénhidrátra és fehérjére van szüksége a súlyvesztéshez.

Az endomorf alkat

Az endomorf alkatú emberek nehezen tudnak megszabadulni a kilóktól, ezért fontos, hogy körültekintően fogyasszanak szénhidrátokban gazdag ételeket. Esetükben a fogyás elindításához nem szabad naponta több szénhidrátot fogyasztani, mint 2 gramm / testsúlykilogramm. A fehérjékre szintén nem árt ügyelni, ebből 3 gramm / testsúlykilogramm bevitele javasolt. Emellett az olyan, esszenciális zsírsavakat tartalmazó élelmiszerekről sem szabad elfelejtkezniük, mint például a lenmagolaj. A benne található omega3 zsírsav nem csak E-vitaminban gazdag, de növeli a jó koleszterin szintjét is.

Az ektomorf alkat

Az ektomorf alkatúaknak nincs túl nagy gondjuk a kilók ledobásával, így arra sincs szükségük, hogy jelentős mértékben csökkentsék a bevitt szénhidrát mennyiségét. Ezzel ugyanis megkockáztatják az izomvesztés lehetőségét. Számukra az ideális arány 4 g szénhidrát testsúlykilogrammra lebontva, ami elsőre kicsit soknak tűnhet, de a fogyás így is könnyedén elindulhat. A fehérjét érdemes 3 grammban limitálni, szintén testsúlykilogrammonként számolva.

A mezomorf alkat

Ők a szerencsésebbek, hiszen irigylésre méltó testalkattal rendelkeznek. Könnyen és egyszerűen tudnak izmot építeni, ráadásul kevésbé mondhatók hízékonynak. Nem kell igazán nagy figyelmet szentelniük sem a szénhidrát, sem pedig a fehérje bevitelre. A gyorsabb siker elérése érdekében azonban követhetik a 3 g / testsúlykilogramm mennyiséget, mindkét tápanyag esetében.

Tippek a sikeres fogyáshoz

Mivel a fehérjétől nem igazán lehet hízni, a legtöbb esetben az elmaradt fogyás mögött a zsír és szénhidrát nem megfelelő bevitele áll. Amennyiben az elfogyasztott zsír valóban sovány fehérje forrásból, illetve esszenciális zsírsavakból származik, a problémát valószínűleg a szénhidrát jelenti. Ilyenkor érdemes ennek mennyiségét addig csökkenteni, amíg be nem indul a fogyás. Ha viszont a súlyvesztés meghaladja a heti egy kilót, újra növelni kell a bevitelt. Ezzel a módszerrel könnyen kitapasztalható az ideális arány.

Bár csábító lehet a napi mérlegelés, egy nap alatt mégsem változik látható mértékben a súly. Emiatt hetente egyszer bőven elegendő elővenni a mérleget. Ráadásul a számok csalhatnak is, hiszen a fogyás mellett is előfordulhat, hogy rövid ideig többet mutat a kijelző. A diéta során be kell tartani a legfontosabb szabályt: mindenki a saját testi igényeihez mérten törekedjen a tökéles egyensúly megtalálására!