+36 70 123 4567 / kapcsolat@webaruhazcime.hu

Diétával kapcsolatos tévhitek

2020-03-01 10:22
Diétával kapcsolatos tévhitek
A testépítők életének jó része a diétázás körül forog, mely nagyon jól működik, ha megfelelően csinálják. Ész nélkül fogyókúrázva azonban könnyen át lehet esni a ló másik oldalára, és komoly károkat okozhatunk a szervezetünknek. Ebben a bejegyzésben diétával kapcsolatos tévhiteket gyűjtöttünk össze.

Elég koplalni a fogyáshoz

Az egyik legsúlyosabb tévhit, hogy elég koplalni a fogyáshoz. Ha sokkal kevesebb energiát viszünk be, mit amennyire a szervezetnek szüksége van, akkor a testünk vész üzemmódba kapcsol. Az éhezés pont erről szól, és ilyenkor az izomból fogyunk a zsír helyett. Ráadásul, mivel az izmok akár tízszeres mennyiségű vizet is tárolnak, a súlycsökkenés nagyon jelentős.

Aztán a normál étrendre visszatérve jelentkezik a jojó-effektus, a vészhelyzeti üzemmódban lévő szervezet a bevitt tápanyagból próbál annyit zsírként elraktározni amennyit csak lehet. Az izmok is próbálnak regenerálódni, jelentős mennyiségű vizet felvéve, ezért rövid időn belül visszanyerjük eredeti súlyunkat. Amit esetleg még túl is haladunk, mivel a testünk továbbra is próbál felkészülni a következő éhezésre. Ebből az állapotból nehéz kijönni, így a koplalással csupán károkat okozhatunk magunknak.

Erős igénybevételnek kell kitenni a szervezetet

Az is gyakori, hogy a fogyás ötletén fellelkesülve, sokan erős igénybevételnek teszik ki a szervezetüket. Hosszú távokat futnak, nagy tempóban kerékpároznak, vagy más, kardió típusú testmozgást végeznek. Ezek közös jellemzője, hogy nagyon rövid idő alatt nagy energiára van szükségük, amit a test csak az izmokban lévő szénhidrát kivonásával tud kielégíteni, ez pedig csökkenti az izmok méretét.

A nagy megterhelés hatására redukálódik a testben lévő T3 pajzsmirigyhormon mennyisége, emiatt még rosszabb hatásfokkal ég el a felhalmozott zsír. Az erős edzés traumatikus volta miatt pedig kortizol árasztja el a szervezetet. Ez a hormon szintén az izmokat bonja le, és a szintje is nehezen áll vissza a normális szintre.



A kardio típusú testmozgás helyett érdemes aerob edzéseket végezni, ezek jellemzője, hogy kisebb erőfeszítést igényelnek a szervezettől, de legalább 40 percig tartanak. Ez az a határ, amikor a kitartó terhelés hatására a szervezet elkezdi a zsírpárnákból kielégíteni az energiaszükségletét, és onnantól fogva minden újabb 10 perc már a zsírégetésről szól. Ez persze türelmet igényel, mert sokkal több ideig tart, mint lefutni párszor öt perc sprintet.

Nem szabad szénhidrátot enni

Az már a legtöbb diétázóhoz eljutott, hogy napjaink elhízásáért a túlzott szénhidrátbevitel felelős, azt viszont sokan nem tudják, hogy ezt a létfontosságú tápanyagot sem szabad ész nélkül elhagyni. Egy egészséges szervezetnek megadott arányban kell fehérjét, zsírt és szénhidrátot biztosítani, ráadásul a testépítőknek vagy hobbi testedzőknek a plusz energiát is be kell vinniük a sportoláshoz.

A szénhidrát elhagyása súlyos hiánybetegségekhez vezethet, melyek szövődménye akár végzetes is lehet. Sohasem szabad negligálni ezt a létfontosságú anyagot, és nagyobb arányú csökkentéséhez is érdemes sportorvossal vagy dietetikussal konzultálni. Ugyanilyen veszélyes lehet a fehérjetúlsúlyos étrend bevezetése, mivel ennek eltúlzott bevitele minimum hashajtó hatású, ami nem túl előnyös a nagy súlyok emelgetésekor. Hosszabb távon pedig károsíthatja is a vesét, akár teljesen tönkre téve ezt a létfontosságú szervet.


2020-03-01 10:22