+36 70 123 4567 / kapcsolat@webaruhazcime.hu

Mit kell tudni az Arnold Classic sportversenyről?

2020-10-05 11:44
Mit kell tudni az Arnold Classic sportversenyről?

Szinte az összes top body builder életrajzában felbukkan néhány Arnold Classic indulás, többen pedig meg is nyerték ezt a népszerű megmérettetést. Azt azonban már kevesen tudják, hogy ez a verseny csak egy részét jelenti az Arnold Sports Festivalnak, melyet minden évben az IFBB, a Testépítők Nemzetközi Szövetsége rendez meg.

Története

Az Arnold Sports Festival Arnold Schwarzeneggerről kapta a nevét, a többnapos eseménynek része a már említett, profi body buildereknek szóló Arnold Classic, az erőembereknek megrendezett Arnold Strongman Classic, illetve kisebb fitnesz- és bikini megmérettetések.

A fő eseményt 1989 óta minden évben az amerikai Columbus városában tartják, melyet a Mr. Olympia után máig a második legrangosabb versenynek tartanak a szakmában. 2013 óta szét lett bontva a díj, napjainkban odaítélik az Arnold Classic Europe, Brazil, Australia, Africa és Asia változatokat is.

A nyertesek

Az Arnold Classic híres arról, hogy mindig nagyon erős a mezőny, és általában 1-2 pont dönt az első helyezésről. Ma egy első helyezésért 130 ezer dollár, egy Hummer és egy Piquet karóra jár. 2009 és 2012 között az összesített pontszámon kívül egyes kategóriák legjobbjait is kihirdették, így díjat ért a legjobb póz, a legjobban kidolgozott izomzat, a rajongók szavazata és a leginkább szórakoztató bemutató.

Ha végig nézzük az elmúlt 31 év nyerteseit, a body builder szakma legjobbjait találjuk közöttük. Rich Gaspari 1989-es első helyét már a következő évben elhódította az amerikai Mike Ashley, akit viszont Shawn Ray győzött le. Az 1990-es években rajtuk kívül még Vince Taylor, Flex Wheeler, Kevin Levrone, Mike Francois és Nasser El Sonbaty léphetett a dobogó tetejére.

A 2000-es évek két nagy ász, Ronnie Coleman és Jay Cutler vetélkedéséről szóltak, akik mellett Flex Wheeler, Dexter Jackson, Victor Martinez és Kai Greene tudtak még beleszólni az első helyért folyó versengésbe.




A 2010-es évek kiegyenlítettebb versenyt hozott, Kai Greene 2010-es első helyét Branch Warren vette el, aki a következő évben is megtartotta. Utána Dexter Jackson ismét a csúcsra ért, hogy Dennis Wolfnak adja át a stafétát. Az évtized végéig még Cedric McMillan, William Bonac és Brandon Curry tudott beleszólni a többiek visszatérésébe egy-egy évre.

Arnold Strongman Classic

2002 óta része az Arnold Sports Festivalnak az erősembereknek életre hívott Arnold Strongman Classic, melyet első alkalommal a texasi Mark Henry nyert meg. Ezt követően 6 évig a litván Zydrunas Savickas került az élre, aki emellett még 2014-ben és 2016-ban is első lett.

A legnagyobb ellenfelei a kétszeres győztes, amerikai Derek Poundstone, a háromszoros győztes, szintén amerikai Brian Shaw, az egyszeres győztes, litván Vytautas Lalas és az egyszeres győztes, amerikai Mike Jenkins lettek.

2018-ban ezen a szintéren is generációváltás történt, és az első helyet az akkor 29 éves izlandi Hafbor Julius Björnsson vette át, a címét pedig 2019-ben és 2020-ban is megvédte.

Az Arnold Classic-kal ellentétben a Strongman megmérettetésen minden az erőről szól, és teljesen lényegtelen a kinézet. Ezen a versenyen olyan számokban kell bizonyítani, mint egy 400 kg-os gerenda rámpán történő felvitele, 250 kg-os kövek rúd fölé emelése, a több száz kilós gumiabroncs-húzás vagy egy 500 kg-os járom vállon történő hordozása.

2020-10-05 11:44