+36 70 123 4567 / kapcsolat@webaruhazcime.hu

Mit kell tudni a zsírban oldódó vitaminokról? – Az A és D vitamin

2020-05-16 11:59
Mit kell tudni a zsírban oldódó vitaminokról? – Az A és D vitamin

Zsírban oldódó vitaminok

vitaminokat sokféleképpen csoportosíthatjuk, az egyik megközelítés az, hogy a szervezetünk milyen módon tárolja őket. A vízben oldódó vitaminokat a szervezetünk nem raktározza el, ha túl sokat viszünk be belőlük, akkor egyszerűen a vizelettel és más módon távozik a felesleg.

Zsírban oldódó vitaminok: a szervezetünk eltárolja a májban és a zsírszövetben, így, ha túlzott mennyiséget fogyasztunk belőlük, túladagolhatjuk magunkat.

A táplálkozással elég nehéz túladagolást elérni, a különféle vitaminkészítmények ész nélküli szedésével már annál inkább. Sportolóként vagy testedzőként viszont kellhet a vitamin, ezért mindig körültekintően kell eljárni az adagolás során, és érdemes sportorvost vagy táplálkozási szakértőt is megkérdezni.

Ebben a bejegyzésben a főbb zsírban oldódó vitaminok közül kettőt, az A- és a D-vitamint járjuk körbe, hogy az edzés minél hatékonyabb legyen.

Zsírban oldódó vitaminok: A-vitamin

Az A-vitamin elsődleges forrása a táplálkozásban a tejtermékek, a hal és a máj. Emellett sok található belőle a narancsszínű zöldségekben és gyümölcsökben, a sárgabarackban, a sütőtökben vagy a sárgarépában.

Létfontosságú a szem megfelelő működéséhez, a csontok és a fogak fejlődéséhez és az immunrendszer folyamatos védekezéséhez. Mivel a máj viszonylag nagyobb adagot tárol belőle, ezért normális étkezéssel folyamatosan szinten lehet tartani a szintjét, túladagolni főleg vitaminkészítményekkel lehet.

A túladagolás tünetei közé tartozik a fejfájás és a hányinger, vagy az étvágytalanság, de egyes esetekben a bőrt is kiszáríthatja. Állapotos nőknek különösen ügyelniük kell a túladagolás elkerülésére, mivel árthat a fejlődő magzatnak.

D-vitamin

A D-vitamint a szervezetünk kétféleképpen szerezheti be, a tejtermékekkel és az olajos halak fogyasztásával, illetve napozással. A bőrünk ugyanis a napsugarak segítségével ezt a vitamint termeli, és már heti fél-egy óra napsütés elegendő ennek fenntartásához.




A D-vitamin elsődleges szerepe a szervezet kalcium- és foszfor hasznosítása, mely alapja a megfelelő csontnövekedésnek és a sejtek megújításának. Emiatt nem csak a növésben lévő gyerekeknek létszükséglet, de felnőttkorban hiánya miatt a csontok is könnyebben törhetnek.

Ha kevesebbet vagyunk napon, esetleg sötétebb a bőrünk, szükség lehet D-vitamin bevitelre, de ezt mindig egyeztetni kell szakorvossal, a túladagolás elkerülése miatt. Ha ez mégis bekövetkezik, akkor a testünk túl sok kalciumot vehet fel, mely egy idő után rosszullétet, folyamatos szomjúságot, gyengeséget, idegességet vagy folyamatos vizelési ingert eredményezhet. Hosszabb távon pedig vesekő, súlyosabb esetben veseelégtelenség alakulhat ki.

Szükség van-e vitaminokra?

A jelentős fizikai megterheléssel járó sportot végzők számára teljesen másképp kell táplálkozni, és gyakran több nyomelem és vitamin is szükséges. Ezért a jó minőségű étrendkiegészítőknek mindig fontos a szerepük, megadva azt a pluszt, amit a nagy erőkifejtéssel járó állapotok kivesznek a szervezetből.

Hogy milyen vitaminokra van szükség egy sportolónak, és hogy ezeknél milyen adagolást kell követni, arra nincs univerzális recept. Az interneten számos ajánlás olvasható, de azt szem előtt kell tartanunk, hogy minden ember más, ezért ezeket csak ötlet szinten szabad felhasználni.

A mérvadó mindig a vitamin- vagy étrendkiegészítő gyártójának utasítása, melyet az adott termékre nyomtat vagy ahhoz mellékel. Az orvosi segítség igénybe vételével pedig tökéletesen megtervezhetjük vitaminbevitelünket, így sem hiánybetegség, sem túladagolás nem léphet fel.


2020-05-16 11:59