+36 70 123 4567 / kapcsolat@webaruhazcime.hu

Mit kell tudni a súlyemelő övekről?

2020-09-02 9:24
Mit kell tudni a súlyemelő övekről?

Az edzőteremben egyre többet lehet övekkel találkozni, mára már divattá vált a viselésük. Pedig ez a sporteszköz okkal lett kifejlesztve, és megvannak a pontosan meghatározott feladatai. Ebben a bejegyzésben megnézzük, mit kell tudni a súlyemelő övekről.

Mire való az öv?

Az öv alapvetően kétféle feladatot lát el, melyből a legismertebb a nagy súlyokkal végzett gyakorlatok támogatása. Ha nagyobb terheléssel próbálunk kiegyenesedni, a hátgerincünkre hatalmas erők hatnak. Itt jön képbe a súlyemelő öv, mely összenyomja a hasat, és emeli a hasűrben található kompressziót. Ennek hatására az öv képessé válik a hátizmok által végzett munka kisegítésére, amire igen csak szükség van a súly emelésekor.

A másik feladat a hát túlzott mértékű hátra feszülésének megakadályozása, mely akkor jelentkezik, amikor a fejünk felett végzünk gyakorlatokat. Ilyenkor az öv úgy működik, mint egy satu, megtartja a törzsünket és nem engedi a hátra felé történő extrém elmozdulást.

Hogy ezeket a funkciókat ellássa, a súlyemelő övet szorosra kell húzni, ha lóg vagy laza, akkor sem a kompressziót nem növeli, sem a hátra feszülést nem akadályozza meg. Azt is tudni kell, hogy az állandó övviselet sem tesz jót a testnek, hiszen a satuba szorított testben magasabb a vérnyomás. A sportolók is kiengedik az eszközt, ők sem hordják folyamatosan, még a sorozatok között is meglazítják. Ez az ideális használati mód, a terhelés előtt kell szorosra húzni, majd pihenés közben kioldani. Ezt még akkor is meg kell tenni, ha macerás az állandó játék az övcsattal.

A súlyemelő övet tehát akkor kell alkalmazni, ha egy gyakorlatban a fentiekben említett kétféle terhelés valamelyike várható. Ha ezeket a gyakorlatokat kisebb súlyokkal végezzük, akkor az övre esetlegesen nincs szükség, a test más részeit edző feladatoknál pedig nincs értelme viselni.




Az öv állandó viselése nem ajánlott, mivel a vérnyomásra gyakorolt hatásán túl akadályozhatja a has és a gerinc izmainak fejlődését. Mivel ez egy profiknak kifejlesztett eszköz, ezért a kezdőknek sem célszerű a használata, nekik elsődleges feladat az izomzat felépítése, melyhez nem kell ez a segédeszköz. Gyakori hiba, hogy amatőrök egy övet felvéve, túlvállalják magukat, és sportsérülést szenvednek. Nem szabad elfelejteni, hogy a súlyemelő öv csak támogatja a testünket, és nem képes átvenni annak a feladatát.

Milyen a jó öv?

A klasszikus súlyemelő öv erős bőrből készül, hatalmas csattal, így képes ellátnia feladatát még a nagy súlyokkal való munkavégzés során is. A BioTechUSA Austin 1 öve a cég egyik legkedveltebb terméke, köszönhetően a nagyon kedvező árának, stabilitásának, kényelmének és könnyű használhatóságának. A fekete szín pedig biztosítja, hogy még a legizzasztóbb edzések után is könnyű legyen letakarítani.

A hagyományos változatok mellett újabban teret hódítanak a tépőzáras változatok is. Ezeknek nagy előnye, hogy nem kell az öv lyukaihoz igazodni a meghúzáskor, hanem teljesen a testünkre feszíthetjük az eszközt. A BioTechUSA ilyen termékkel is rendelkezik, az Austin 5 tépőzáras öve kiváló ár-érték arányt nyújt a kényelmesebb viseletet kereső body buildereknek.

2020-09-02 9:24