A fehérje megfelelő bevitele egy átlagember számára is létfontosságú, nem beszélve a rendszeres sportot végzőkről. Komoly problémát jelentenek napjaink internetes diétái, melyek mindenféle alap nélkül határozzák meg a tápanyagok napi mennyiségét, így akár már rövid távon is komoly károkat okozhatnak a szervezetünknek.
Ebben a bejegyzésben áttekintjük, hogy mit kell tudni a fehérjékről, és miért is olyan fontos a szükséges mennyiség rendszeres bevitele a szervezetbe.
A testünk akár 15%-a fehérjékből áll, melyeket a szervezetünk az élelmiszerekből származó fehérjékből állít elő. Szintén ezek jelentik a forrását a létfontosságú aminosavaknak is. A megfelelő proteinbevitel olyan testi folyamatok alapját jelenti, mint a
A szervezet ráadásul nem hagyja veszni a tápanyagokat, hiszen a sejtek lebomlásakor felszabaduló aminosavak és fehérje részt vesz az új sejtek képződésében.
Az aminosavak közül 22 felelős a fehérjék testen belüli felépítésében, míg a többi 80-90 más élettani folyamatokban segédkezik. A 22 fehérjeépítő aminosav közül is létfontosságú az a 9, melyet esszenciális aminosavaknak is neveznek. Ezeket a szervezetünk egyáltalán nem, vagy csak korlátozott mértékben képes előállítani, így a megfelelő táplálkozással gondoskodhatunk a rendelkezésre állásukról. Testépítőként vagy rendszeres sportolóként pedig kiegészítő aminosav-készítmények szedésére is szükség lehet.
A 9 esszenciális aminosav közé tartozik a fenil-alanin, a hisztidin, az izoleucin, a leucin, a lizin, a metionin, a treonin, a triptofán és a valin. Ezek mennyisége állati eredeti fehérjékből fedezhető, például vörös húsból, tojásból vagy baromfihúsból.
A táplálkozás megtervezéséhez szintén érdemes tudni azt a tényt, hogy nem minden élelemforrást használ fel teljes mértékben a szervezetünk a saját fehérjéinek előállítására. Ezt a táplálékok biológiai értékével fejezik ki, mely egy százalékos arány, ahol a bevitt protein megadott százalékát fordítja a test a fehérjeelőállításra.
Ebből a szempontból kiváló táplálék az anyatej, ahol 95%-ban hasznosul a fehérjetartalom. Hasonlóan értékes élelmiszer a tejsavófehérje (95%), szójabab (95%), tojás (94%), tehéntej (90%), a sajt (84%) vagy a csirkehús (82%).
A növényi fehérjék jelentős része nem tartalmaz minden aminosavat, ezért ezeket ki kell egészíteni állati eredetű fehérjék bevitelével. Húsmentes táplálkozásnál nagyon fontos a hiányzó anyagok pótlása, hogy ne alakuljanak ki már nagyon rövid távon hiánybetegségek.
A fehérje- illetve az aminosavbevitelt sem szabad azonban túlzásba vinni, mivel veszélyes lehet, illetve folyamatosan túlterhelve a szervezetet, egészségkárosodás alakulhat ki. Normális táplálkozás mellett ezek pótlása megoldott, sportoláskor jelentkező nagyobb terheléshez pedig sportorvos vagy táplálkozási szakember segítségét is igénybe kell venni a kúra előtt. Ezzel kihozható a maximum a testünk teljesítőképességéből, miközben továbbra is megőrizzük egészségünket.