+36 70 123 4567 / kapcsolat@webaruhazcime.hu

Miért érdemes rizst enni az edzés után?

2020-03-01 19:02
Miért érdemes rizst enni az edzés után?
A fehér rizst sokszor hozzák fel a napjaink egészséges étrendjeinél, mint kerülendő példát, pedig a testépítőknek vagy a hobbiszinten edzőknek nagyon jó szénhidrátforrást jelent. Ebben a bejegyzésben bemutatjuk, milyen előnyei vannak a fehér rizs fogyasztásának.

Miért előnyös a rizs a testépítők számára?

A rizs gluténmentes, így azok is fogyaszthatják, akik allergiásak erre az anyagra. Könnyen emészthető, a megterhelő edzés után képes kielégíteni a szervezet erőforrásigényeit, miközben nem akadályozza más vitaminok vagy ásványi anyagok felszívódását.

A rizs nem terheli meg a gyomrot vagy a bélrendszert, és nem okoz szorulást, ezért ideális kísérője a komoly erőfeszítést kifejtő sportolók étrendjének. Mivel olcsó és nagy mennyiségben áll rendelkezésre, ezért mindenki megengedheti magának a fogyasztását. Bárhol beszerezhető, még a legkisebb éjjel-nappali boltokban is megvásárolható.

A barna rizs rosszabb választás a testépítők számára

Bár a reformkonyhák nagyon hirdetik a barna rizs előnyeit, ez főleg azért történik, mivel ilyenkor a növény nem kerül hántolásra, és a külső héjában több tápanyag marad meg. A sportolók szemszögéből viszont sokkal nehezebben emészthető, jóval tovább kell főzni, és nem olyan finom, mint a fehér változat. Az illata pedig jellegzetes, ami sokakat elriaszt a fogyasztásától.

A barna rizs emellett fitinsavat tartalmaz, ami a hántolás után a fehér típusban már nem található meg. Ez az anyag irritálhatja a bélrendszert, és gátolhatja a fehérjék és az ásványi anyagok felszívódását. Kiegészítő rizstípusként fogyasztva, változatosabbá teheti a testépítő étrendet, de nem ajánlott csak rá hagyatkozni.

Hogyan érdemes a rizst fogyasztani?



A fehér rizst sok testépítő üresen, sótlanul eszi, ami nagy mennyiségben unalmas lehet. Már a főzéskor érdemes figyelni arra, hogy ez az étel ne maradjon félkemény, de szét se legyen főzve. A legkevesebb munka a zacskós gyorsrizzsel van, ezt csak be kell dobni 10-12 percre az edénybe, és le kell csepegtetni. A kilós kiszerelésben megvásárolható A- vagy B-rizzsel sem kell sokat foglalkozni, elég felönteni másfélszeres-kétszeres mennyiségű vízzel, majd hőálló tálban 15 percre betenni a mikróba.

A rizs állaga nincs kihatással a benne lévő tápanyagok felszívódására, akár pergősebbre, akár tapadósabbra készítve is ugyanolyan értékes élelmiszer. Ha az üres főtt rizs már unalmas, akkor érdemes fűszerezni. Ezek kiválóan alkalmasak arra, hogy el lehessen hagyni a sót, mivel egy csípős, curry-s vagy zöldfűszeres ételnél nem érződik a sótlanság.

A natúr rizst lehet zöldségekkel is kombinálni. A karfiol és a brokkoli percek alatt megpárolható, ezután csak össze kell törni vagy turmixolni őket, majd egy kis natúr joghurttal lágyítani az ízeket. A számtalan fűszerezési lehetőséggel szinte végtelen ízváltozat érhető el, melyet aztán a főtt rizzsel együtt lehet fogyasztani. A kevésbé szigorúbb diétát követők számára felhasználható az állandó jolly joker csirkemellfilé, a máj vagy bármilyen soványabb vöröshús is.

A rizst tehát nem érdemes kihagyni a testedzők étrendjéből, mivel kevés ilyen sokrétűen felhasználható, egészséges élelmiszer érhető el, ilyen olcsón Magyarországon


2020-03-01 19:02