+36 70 123 4567 / kapcsolat@webaruhazcime.hu

Lou Ferrigno edzése és étrendje

2020-09-02 9:27
Lou Ferrigno edzése és étrendje
Lou Ferrigno body builder-ikon, az egyik első sztárok közé tartozott. Az 1970-es években sikert-sikerre halmozva széles körben tette ismertté ezt a sportot, ezután pedig Hollywood vizeire nyargalt át. Ebben a bejegyzésben az élettörténetét, edzését és étrendjét nézzük meg.

Lou Ferrigno útja a sikerig

Lou Ferrigno 1951-ben született New York Brooklyn városrészén, egy rendőr gyermekeként. Kiskorában egy fertőzés miatt majdnem megsüketült, ezzel állandó céltáblájává vált a környékbeli suhancok gúnyolódásainak.

13 évesen vette kezébe az első súlyokat, példaképének a Herculest is játszó Steve Reeves-t tekintette. Mivel nem volt pénze igazi felszerelésre, ezért gyakran otthon talált rudakkal és vödrökkel edzett, melyekbe néha cementet öntött.

A szakmunkásképzőben fémmunkásnak készült, de 1969-ben, közvetlenül az iskolái elvégzése után már megnyerte első komoly versenyét, az IFBB Mr. America díját. Négy évvel később pedig elvihette az IFBB Mr. Universe első helyét is. Ekkoriban ismerkedett meg Arnold Schwarzeneggerrel, akivel közösen is edzett, majd később vetélytársak lettek.

Lou 1974-ben indult először a Mr. Olympia versenyen, ahol második lett. A következő évben a harmadik helyezést érdemelte ki. 1977-ben jött ki a Pumping Iron című dokumentumfilm, mely végig követte Lou és Arnold versengését az 1975-ös IFBB Mr. Universe és Mr. Olympia versenyeken. A film máig az egyik legjobb alkotás, mely a body builderek egészséges versengését mutatja be.

Több kihagyás után Lou Ferrigno az 1990-es években még visszatért, és az 1992-es és 1993-as Mr. Olympia versenyen a 12., illetve a 10. díjat vihette haza. Ezután végleg visszavonult. Párhuzamosan beindult hollywoodi karrierje, legismertebb szerepe Hulk.



Lou Ferrigno étrendje

Bár ma már a sokféle divatos diéta korában furcsa lehet, Lou Ferrigno és társai a body building hőskorában nagyon egyszerű diétát követtek. Sikereik kulcsa az étrendhez való ragaszkodás mellett a kitartó edzés volt.

Lou egy példa étrendje így nézett ki:

  • étkezés: 6 egész tojás, 4 szelet toast és gyümölcsök
  • étkezés: 25 dkg steak és saláta
  • étkezés: 1 doboz tonhal, 1 csésze zabpehely és natúr almaszósz
  • étkezés: 25 dkg grillezett csirke és 1 sült burgonya
  • étkezés: 1 doboz tonhal, 1 csésze zabpehely és natúr almaszósz
  • étkezés: 25 dkg sovány marhahús és 1 sült burgonya
  • étkezés: 6 egész tojás és 2 csésze cottage cheese (túróhoz hasonlító tejtermék)

Lou Ferrigno kifejlesztett egy snacket is, melyet utazás közben evett. Mivel sokat volt úton, zavarta, hogy ilyenkor nem tud megfelelően étkezni, ezért mindig vitt magával egy doboz lecsepegtetett tonhalat, egy csésze zablisztet és almaszószt. Ezeket bármikor előkaphatta és máris ott volt a teljes értékű étrend. Még azzal is viccelt, hogy a snackjének illata mást is felébresztett körülötte.

A testedzési rutinjában az első nap a hátára gyúrt, a második nap a mellkasra, a harmadikon a lábakra, a negyediken kerültek sorra a vállak és karok, míg az ötödiken a többi testrész. Karrierje későbbi szakaszában felismerte, hogy óvnia kell testét, és hogy az egyes ismétlések kimaxolása nem, hogy nem segíti az izmok fejlődését, de sérüléseket okozhat. Azt vallotta, ha tiszteletben tartjuk a súlyokat és a testünket, hosszú karrierünk lesz.

2020-09-02 9:27