+36 70 123 4567 / kapcsolat@webaruhazcime.hu

Hogyan viselkedjünk az edzőteremben

2020-03-24 10:44
Hogyan viselkedjünk az edzőteremben
Az edzőteremben a legtöbbször nem egyedül vagyunk, hanem másokkal együtt használjuk a felszerelést. Ennek megfelelően megvannak azok a szabályok, melyek betartásával nem zavarunk másokat, miközben saját edzéstervünk sem szenved csorbát. Ebben a bejegyzésben megnézzük azokat az alapvető normákat és szabályokat, melyeket a közös testedzés során mindenkinek be kellene tartania.


Köszönés

Bár a legtöbb embernek nem kell elmondani, hogy egy helyiségbe belépve köszönni kell, sokan mégsem tesznek eleget ennek az alapvető udvariassági szabálynak. Pedig nem csak jólneveltségünket mutatjuk vele, hanem egyből oldjuk is a hangulatot: egy új helyre belépve a köszönéssel jelezzük, hogy része akarunk lenni a közösségnek.

Ha pedig nem először edzünk, akkor legalább látásból ismerjük a többieket, így illik őket megtisztelni a köszönéssel. Természetesen az is probléma, ha már a teremben tartózkodva, nem viszonozzuk az újonnan belépők üdvözlését.

Tegeződés

A tegeződés ugyanúgy a közösségformálás egyik fontos módja, mint az üdvözlés. Ha aktívan sportolunk, akkor gyakran segítségre lehet szükségünk egy-egy gyakorlathoz. Ilyenkor sokkal egyszerűbb direkt megkérni valakit, mint hosszú körmondatokban udvariaskodni.

Sportberkekben amúgy sem divat magázódni, ha pedig egy idősebb társunkat szeretnénk megszólítani, akkor a neve mellé hozzátehetjük a bácsi vagy néni kifejezést. Ezzel a tiszteletet is megadjuk, de megmaradhatunk a tegeződés mellett.

Telefonálás

Alapesetben a konditerem nem barátja a telefonoknak, mivel ott mindenki súlyokkal és sporteszközökkel dolgozik. A mai okostelefonokon lévő óra persze jó szolgálatot tesz, ha az edzések időtartamát mérjük, így nem szokatlan a jelenléte sem. Arra azonban ügyelnünk kell, hogy a gyakorlatok komoly koncentrációt igényelnek. Ha telefonálni szeretnénk, akkor érdemes kimenni az öltözőbe, hogy a többieket ne zavarjuk.



Ugyanez érvényes a zenére is, a legtöbb helyen úgyis szól valamilyen magnó, rádió vagy beépített hangszóró. Ezekből olyan zene szól, ami semleges, és a teremben lévők már megszokták a stílusát. Saját zenét nem szabad bekapcsolnunk, hacsak meg nem állapodunk a többiekkel, és nekik is rendben van. Fülhallgatót pedig egyáltalán nem lehet használni, ezzel nem csak furcsán néznének ránk a teremben lévők, hanem még balesetveszélyes is.

Törölköző

A törölköző az egyik leghasznosabb kiegészítő a konditeremben, de nem csak arra való, hogy az izzadtságunkat felitassuk vele. Mivel minden gépet többen használunk, ezért az alapvető etiketthez tartozik ezeknek a textíliáknak a használata. Ha lefekszünk egy padra vagy olyan eszközre, melyhez a bőrfelületünk, átizzadt pólónk hozzá ér, akkor előtte le kell teríteni a törölközőt.

Ennek betartásával nem csak a higiénikus sportolást segítjük elő, hanem az esztétikumot is, ugyanis mi sem szeretnénk másnak az izzadtságát szagolgatni a sporteszközökön gyakorolva.

Ruházat

Az öltözködési szabályokat általában a legtöbb konditerem nem részletezi, de alapvetően itt is érvényes az, hogy a többieket ne zavarjuk. Az edzés során megszokott a testhez simuló nadrág viselete, nőknél pedig a sporttrikó vagy vékony top. Férfiak sokszor edzenek meztelen felső testtel, de amennyiben ez láthatóan zavarja a jelen lévő hölgyeket, akkor érdemes rájuk is tekintettel lenni.

Az általánosan elfogadott etikai norma ilyenkor az, hogy a férfiak is pólóban vagy atlétában edzenek, de a tükör előtti gyakorlatoknál, amikor kifejezetten a ruha alatt elhelyezkedő izmok kerülnek megmozgatásra, normális a felső levétele.


2020-03-24 10:44