+36 70 123 4567 / kapcsolat@webaruhazcime.hu

Beszéljünk a vitaminokról!

2020-09-17 11:25
Beszéljünk a vitaminokról!
Egy előző cikkben elkezdtük a vitaminábécét, és egészen a D vitaminig jutottunk el. A szervezetednek azonban nem csak A, B, C és D vitaminra van szüksége, ezért folytatjuk a sort az E, a K vitaminnal, a kalciummal, a jóddal. Mindent elmondunk róluk: mire való, miért fontos, és azt is hogyan tudod bevinni a megfelelő mennyiséget.

De miért kell vitamin?

Azt biztosan tudtad, hogy a vitaminoknak kettő csoportja van: a zsírban oldódó vitaminok, és a vízben oldódóak.  A vízoldékony vitaminok (ezek közé tartozik az összes B vitamin a B1-, B2-, B6-, B12 a C-vitamin, a különleges biotin, és niacin plusz a pantoténsav) felszívódásához nem kell zsír. A zsíroldékony vitaminok felszívódása pedig függ az étel zsírtartalmától is.

Sokan hiszik azt a vitaminokról, hogy energiaforrások, pedig nem. A vitaminok nem adnak neked energiát. Ezért nem érdemes túladagolni” őket: a szükségesnél több vitamint egyszerűen kipisiled, vagy nem hasznosítja a szervezeted.

De milyen vitaminok kellenek a szervezetednek, hogyan jutsz hozzá, és azok mire valóak? A nagy vitaminlista második része.

A (vitatott) E vitamin

Mi legszívesebben sportvitaminnak hívnánk: ha sportolsz az E vitamin elengedhetetlen számodra mert gátolja a szabadgyök képződést. Ha például futsz akkor a tested anyagcseréje felgyorsul, több szabadgyök keletkezik, ezek (ideiglenesen) károsítják az izmokat, és fáradtságot érzel.  Az E vitamin gátolja a szabadgyök képződést, így  lassítja ezt a fáradási folyamatot, segít sportolni. De megvédi a szívedet, és az agyadat, éppen ugyanúgy mint az izmodat: egyszerűen nem engedi, hogy a szabad gyökök kárt okozzanak bennük.

Bár egy fontos vitamin, semmiféle tünete nincs a hiányának, igaz nem kell belőle sok, alig 4 milligramm elég a férfiaknak, és 3 a nőknek. Ennyit elvileg be tudsz vinni könnyedén (feltéve ha nem vagy allergiás) diófélékkel, magvakkal, kukoricával, olívaolajjal, és akár növényi olajokkal is. Az E vitamin nagyon megengedő vitamin mert nem lehet túladagolni és nem lehet keveset enni sem belőle.

A K vitamin

A K vitaminnal szerencsénk van, mert zsírban oldódó, ezért a szervezeted képes (egy ideig) tárolni (bár van mesterséges K vitamin is amelyik vízben oldódó). A K vitaminra nagyon nagy szükség van, mert fontos segítség a véralvadásban (ha például megvágod magad, és nem alvadna meg a véred, akkor a legkisebb vágáson is az összes kifolyna idővel: a K vitamintól megalvad a véred, és nem vérzel el). Emellett csonterősítő hatása is van, és segíti a sejtnövekedést. (K vitamin nélkül erre képtelenek)




Elég „sok” K vitaminra van szükségünk: egy felnőtt embernek például 1 milligrammra / testsúlykilogrammonként, ami azt jelent, hogy egy 70 kilós embernek 70 milligramm kellene egy nap. De ez nem gond: változatos és kiegyensúlyozott étrenddel az összes szükséges K-vitamint odafigyelés nélkül visszük be a szervezetünkbe. A megmaradt K vitamint a májad tárolja, ezért nem kell minden nap visszatölteni 0-ról.

A kalcium

A kalcium nem vitamin, ásványi anyag, de megkerülhetetlen, ezért kell vele foglalkoznunk. Rengeteg van belőle bennünk: a testtömegünk 1,5%-a és majdnem az összes a csontokban, a fogainkban van. Evidens, hogy azt egészséges fogakért, csontokért felel, de a magnéziummal együtt a keringésért is.

Ha a szervezeted nem termel elég kalciumot, és azt te nem pótlod – akár kívülről – akkor gyermekkorban a csontfejlődésben okoz károkat, felnőtt- és időskorban izomgörcsöket, csontritkulást eredményez.

A kalcium a sajtokban a tejtermékekben, a kenyérben, a halakban is megtalálható. Felnőtteknek elég napi 3000 milligramm (és minél idősebbek vagyunk annál kevesebb kalciumra van szükségünk)

A jód

Alapvetően nem kellene törődnöd a jóddal, hiszen, ha egészségesen és kiegyensúlyozottan táplálkozol akkor biztosan viszel annyit a szervezetedbe, amennyi elég. A pajzsmirigyed működéséért felel, a csecsemők, gyerekek esetében a szellemi fejlődést segíti. Akkor van „gond” és akkor kell odafigyelned, ha szigorú vegán étrendet követsz (és még halat sem eszel) mert ebben az esetben felléphet jódhiány. (Az, hogy emellett jódozott sóval sózol az nem fog segíteni)

A jódot nem szabad túladagolni sem, mert beleszól a pajzsmirigy működésébe, és akár el is hízhatsz attól, ha túladagolod. A napi 0,5 milligramm külső jódbevitel rendben lehet, de egyeztess az orvosoddal.

Ha vitaminra van szükséged (biztos, hogy van) akkor kattints ide: https://www.biotechusabolt.hu/termekek/vitaminok

2020-09-17 11:25