+36 70 123 4567 / kapcsolat@webaruhazcime.hu

A vitaminok: mit kell tudnunk róluk? (A, B, C, D vitamin)

2020-07-28 9:15
A vitaminok: mit kell tudnunk róluk? (A, B, C, D vitamin)

A vitaminok: biztos, hogy már rengeteg cikket olvastál a vitaminokról, de lehet, hogy egyetlen ilyet sem: ez a cikk ugyanis nem egy vitaminról szól majd, és egészen máshogy mutatjuk meg őket. Egy különleges ábécé, ami fontos lehet.

Mik a vitaminok?

Szinte naponta használod, de ha pontosan meg kellene fogalmaznod azt, hogy tulajdonképpen mi is egy vitamin, akkor nem biztos, hogy menne. Úgyhogy idézzük a Wikipédiát: a vitamin olyan szerves vegyület, amely kis mennyiségben ugyan, de nélkülözhetetlen az emberi szervezet számára, viszont kellő mennyiségben az előállítására nem mindig képes, ezért tápanyag formájában kénytelen hozzájutni.

Itt kettő dolgot azonnal észre kell vennünk: az egyik az, hogy a szervezetünk számára egyszerűen nélkülözhetetlen a vitamin. A másik amit feltétlen fontos megérteni az, hogy „tápanyagként kell hozzájutnunk”.

De milyen vitaminok kellenek, és azok mire valóak? A vitaminok: nagy lista első fele.

Az A vitamin

Az A vitamin (retinolnak is hívják) egy zsírban oldódó vitamin, elengedhetetlen ahhoz, hogy szürkületben is láss, erősíti az immunrendszert. Ha rendszeresen edzel azért is fontos, mert jelentős szerepet játszik az izomrendszer felépítésében. Az A vitamint be tudod vinni a szervezetedbe tojással, hallal, és tejtermékekkel. Ez az a vitamin, amelyik biztosítja a zavartalan növekedést, a csontok és fogak egészséges fejlődését.

Így pótold: ha hiányzik, akkor elég, ha napi 1 sárgarépát megeszel. Vagy pótlod, multivitaminnal, esetleg Biotech A vitaminnal.

B vitamin

Ez egy különleges (összetettebb) vitamin, mert tovább osztódik B1, B2, B3, B4, B5, és B6, na meg B12 vitaminra. A B vitamin fontos az idegsejtek működésének fenntartásában, a zsírok és szénhidrátok energiává alakításában. A kenyérben, a májban, a tojásban, a babban, a diófélékben, a halban, valamint számos gyümölcsben és zöldségben megtalálható. Az említett vitamin hiánya gyengeséget, zavart okozhat a gyomor-bélrendszerben, fáradtságot, émelygést.




Így pótold: mivel ez egy összetett vitamin, legkönnyebben egyszerűen „B vitamin” kapszulával, vitaminnal pótolhatod, vagy multivitaminnal.

C vitamin

C vitamin (az aszkorbinsav) amit Szent-Györgyi Albert fedezett fel, egy antioxidáns, azaz gátolja az öregedést, lassítja ezt a folyamatot. A C-vitamin segíti a sérülések meggyógyulását, mert kollagént termel. A C vitamin fokozza az immunrendszer működését, növeli a fehérvérsejtek számát (tulajdonképp szembeszáll a rákkal), fokozza a fehérvérsejtek működését. A C vitamint onnan ismered, hogy gyakran kaptad, ha megfáztál, és jelentősen csökkenti a nátha tüneteit. Le sem írjuk, hogy miben van (oké, citromban, citrusos gyümölcsökben), a bogyós gyümikben, zöldségekben, főzelékekben.

Így pótold: egyél rengeteg gyümölcsöt. Vagy szedj Biotech C vitamin tablettát, pezsgőtablettát, multivitamint.

D vitamin

D vitamin egy nélkülözhetetlen vitamin, amelyet be lehet szerezni a napfényből és elősegíti a csontszövetek növekedését azáltal, hogy a különböző forrásokból felszívja a kalciumot. A D-vitamint egészen egyszerűen a napfényből lehet beszerezni, de mivel sok ember bent dolgozik, ezért más forrásokból is elfogyasztható. A halban, tejtermékekben, például joghurtban, sajtban, tejben és halolajokban található meg leginkább.

Így pótold: sajnos sehogy máshogy nem tudod, kizárólag úgy, ha D vitamint szedsz, vagy multivitaminból.

Ha vitaminra van szükséged (biztos, hogy van) akkor kattints ide: https://fitguru.hu/termekek/vitaminok-asvanyi-anyagok

2020-07-28 9:15