+36 70 123 4567 / kapcsolat@webaruhazcime.hu

5 kérdés a súlyemelő övekről

2020-11-17 12:06
5 kérdés a súlyemelő övekről
Blogunkban már többször említettük a súlyemelő övet, mely számos módon segíti az edzést. Ebben a cikkben összeszedjük a leggyakoribb kérdéseket vele kapcsolatban, és meg is válaszoljuk ezeket.

Hogyan segíti a nagy súlyokkal történő edzést az öv?

Amint nagyobb súlyokkal edzünk, szükség lehet övre. Ez nem azért van, mert jól néz ki a deréktájon elhelyezve, hanem valóban fizikailag segít be a túlterhelt gerinctájéki izmoknak. A feszesre húzásakor növeli a hasűri nyomást, és emiatt válik alkalmassá a hátizmok kiegészítésére.

Csak emeléskor lehet az övet használni?

Nem csak emeléskor, hiszen az öv egyik másik fontos feladata annak megakadályozása, hogy a hát túlzott mértékben hátra feszüljön. Ennek veszélye az olyan gyakorlatoknál áll fenn, amikor a fej felett dolgozunk, a testünk pedig kimozdulhat a függőleges tengelyből. Az öv ilyenkor mintegy satu fogja be a deréktájékot, és nem engedi a hát negatív irányba történő túlmozdulását.

Hogyan kell megfelelően viselni az övet?

Az öv megfelelő viseléséről akkor beszélhetünk, ha nem esünk túlzásba a használatával. Divatból nem szabad hordani, mert sporteszköz, és a fenti két célra készült. A kompresszió növelése mellett a vérnyomást is emeli, de állandó alkalmazásával pont elvesszük az izmoktól azt a lehetőséget, hogy keményen dolgozva erősebbé váljanak.

Nem az a célunk, hogy egy-egy gyakorlatnál az öv dolgozzon, a feladata a sportsérülések csökkentése és a valódi munka támogatása.

Az övet a felhelyezése után szorosra kell húzni, különben nem tart, és nem is emeli a hasűri kompressziót. A szettek között akár ki is lehet oldani, ilyenkor a test is pihen. A következő széria előtt pedig ismét szorosra kell húzni.

Milyen övtípusok vannak?




Öv és öv között is kismillió eltérés van, így ki kell tapasztalni, melyik az ideális az edzéshez. Az eltérő szélességek közül érdemes azt megvenni, ami illeszkedik a hasfalunkhoz. A klasszikus bőr övekkel nagyot nem lehet tévedni, ezek markánsan tartják a deréktájat. Néha a szegély vághatja a testet, de a modern övek belsejének borítása már ezt is kivédi. A hatalmas csat viszont stabilan rögzül és a kinézete is ott van a szeren.

Az újabb típusú termékek közé tartozik a textil, melyhez gyakran tépőzár társul. A használatát tekintve sem nem jobb, sem nem rosszabb a bőröveknél, csak más stílusú body buildereket céloz. A tépőzárral könnyebb szorosra húzni az övet, de a gyengébb minőségű termékeknél ez a gyorszár egy idő után elengedhet.

A biztonságos munkavégzés miatt érdemes tehát olyan megbízható gyártókat választani, mint a BioTechUSA, az Austin 5 tépőzáras öve például nagy hírnévnek örvend a felhasználók között.

Használhatnak többen egy-egy övet?

Bár a koronavírus miatti járványhelyzetben ügyelni kell az érintkezésekre, az edzőtermek világában egyáltalán nem ritka, hogy egy-egy övet többen használnak. Ez főleg akkor szokott előfordulni, amikor egy komolyabban edző személy már beruházott egy övre a rendszeres használatra, a sporttársaknak viszont csak alkalmanként van szükség rá egy-egy nagyobb emeléshez.

Ilyenkor jól jön a kölcsön, ráadásul a legtöbb esetben a kölcsönadó még a megfelelő felhelyezésben és a feszesség beállításában is segít.


2020-11-17 12:06